Iată cum se copilesc corect roșiile și cât de necesar este acest lucru

COPILIREA ROȘIILOR CULTIVATE ÎN SOL DESCHIS

Copilitul are o importanță deosebită, eliminându-se lăstarii care concurează cu tulpina principală pentru sursele de apă, nutrienți și lumină.

Copilitul se efectuează săptămânal, concomitent cu dirijarea plantelor pe sfoara de susţinere.

Aceste soiuri nu trebuie copilite în totalitate, deoarece ruperea tuturor lăstarilor laterali va cauza stoparea creșterii tufelor.

Ruperea lăstarilor sau copilirea este recomandată să se facă înainte ca lăstarul să atingă lungimea de 5 cm. Dacă copilirea se face când lăstarul are 2-3 cm rănile se cicatrizează rapid, planta se vindecă mult mai repede și nu suferă de pe urma acestei operațiuni.

Dacă se întârzie copilitul planta va începe să îndrepte către lăstari o mare parte din produșii de fotosinteză în dauna creșterii fructelor, scade ritmul de apariție a noilor frunze și a inflorescențelor, iar rana produsă de ruptură este mult mai mare și mai greu de vindecat, transformându-se în adevărate porți de intrare a bolilor.

COPILIREA SOIURILOR DE ROȘII CU FRUCTE MARI

Plantele de tomate trebuiesc analizate cu regularitate pentru a observa când își fac apariția primii lăstari. O dată pe săptămână trebuie să analizezi cu grijă roșiile în punctele în care pețiolul (codița – n.r) frunzelor se inserează pe tulpină. Dacă observi că s-au dezvoltat copili, aceștia trebuiesc îndepărtați.

În general, primii lăstari apar în zona situată între baza tulpinii și primul etaj florar. Înlăturarea acestora nu pune prea mari probleme, deoarece singura zonă ce poate fi afectată este reprezentată de baza tulpinii.

De aceea, copilirea tomatelor cu fructe mari este o procedură necesară. O atenție deosebită trebuie să oferiți lăstarilor, care apar puțin mai jos de mănunchiurile de flori: ei sustrag toți nutrienții și împiedică dezvoltarea și coacerea fructelor.